VÅRA SMAKER JUST NU

Vi på Roots Kombucha är kända för våra innovativa och goda smaker. Vi smaksätter endast med äkta botaniska råvaror - inga koncentrat eller annat fusk. Vi utvecklar också hela tiden nya smaker och uppdaterar vårt smakutbud för varje årstid. Har du idéer för vad vi ska smaksätter vår kombucha med? Hör av dig till oss! Vi är idel öra.

Köp vår kombucha hos dessa återförsäljare, eller handla direkt till din dörr i vår webshop.

Vintern har alltid varit en tid för mustiga smaker. Det har att göra med lagringsmetoderna (fermentering, torkning, inläggning) som förändrar smakerna från sött till syrligt, beskt och salt. Starka smaker passar också den årstid som kräver mer uthållighet av människan. Vi på Roots hyllar den mörka tiden med vår blandning av ÄPPLE, INGEFÄRA, KANEL, KARDEMUMMA och NEJLIKA. Äpplena vi använder är obesprutade och kommer från Österlen i Skåne.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur), äpple, ingefära*, kanel*, kardemumma*, nejlika*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

INGEFÄRA är den smaksättning som de flesta av våra kunder fastnar för först. Ingefära är en rot, ursprungligen av kinesiskt ursprung, som i dag odlas i alla tropiska regioner. Den har länge används i traditionell kinesisk medicin, men frågan är om det någonsin har varit så inne med ingefära som det är just nu. Inte så konstigt, eftersom det finns goda belägg för att ingefära hjälper mot en rad olika åkommor. Huvudvärk, muskelsmärta och högt blodtryck är några av dem. Vi från Roots Kombucha använder färsk ekologisk ingefära som fermenteras med vår kombucha i flera dagar innan vi silar av den.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur), ingefära*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

SVARTA VINBÄR är en buske som härstammar från Nordeuropa och Nordasien och länge har använts inom örtmedicinen. Förmodligen delvis på grund av dess höga halter av vitamin C (den här flaskan innehåller 50 procent av ditt rekommenderade dagliga intag!). Pågående forskning fokuserar också på bärens höga innehåll av polyfenoler (framförallt antocyaniner och quercetin) och gamma-linolensyra (dvs jättenattljusolja eller GLA). Kvistar, löv och bär är alla starkt aromatiska, med en härlig smak som passar utmärkt i många sammanhang. Vi använder både bär och blad som smaksättning, eftersom vi tycker att bärens sötma balanseras väl av bladens lite skarpare smak. Bladen, som används ofta i te, kan intressant nog även användas för att lägga in ättiksgurkor. Bladens höga halter av tanniner håller gurkorna knapriga.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur), svarta vinbär*, svarta vinbärsblad*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

I denna kombucha förenar vi HALLON och CITRONTIMJAN. Hallonen, som tillhör familjen rosväxter, ger kombuchan deras sötma. Vi använder den C-vitaminrika frukten, men även bladen går att använda, till exempel i te. Citrontimjan bidrar med uppfriskande syrlighet. Örten har använts både som läkeväxt, som en naturlig deodorant, och som smaksättare i tusentals år. Romarna, egyptierna och grekerna - alla använde den för många olika ändamål. Som att smaksätta mat eller för att stimulera god sömn. Till och med balsamering användes den till (dessa galna egyptier balsamerade ju allting). Citrontimjan är en distinkt art, beskriven i skrift redan 1811. Vi tycker att den har en unik smak som ger en perfekt motvikt till hallonens lyxiga sötma.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur), hallon*, citrontimjan*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

LINGON är lika förknippat med Sverige som älgar, midsommar och bokhyllan Billy. I princip alla lingon som konsumeras är viltplockade. Alla känner till lingonsylt och lingondricka, men visste du att osötade lingon har använts mot urinvägsinfektion inom folkmedicinen? En vetenskaplig förklaring kan vara att lingon innehåller låga halter resveratrol som är virushämmande. KAFFIRLIMEBLAD är en citrusväxt som producerar limeliknande frukter som man inte kan äta, men vars juice kan användas i naturligt vårdande shampoo. Bladen är en vanlig ingrediens i thaimat och har en särdeles fin citrussmak.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur), lingon*, kaffirlimeblad.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

GURKMEJA är ett ord som många associerar med ett torrt gult pulver med bitter smak.  Till vår kombucha använder vi dock den färska varianten av gurkmeja. Denna sydindiska rot har en rysligt god och helt unik smak. Vissa tycker att smaken av vår gurkmejakombucha påminner om fläder, andra om svarta vinbär. Det är dock själva gurkmejaroten som utvecklar alla dessa smaknyanser i kombuchan. Det forskas just nu intensivt om de medicinska egenskaperna hos gurkmeja och dess aktiva substans kurkumin, bland annat inom cancerforskningen, och i traditionell indisk medicin är gurkmeja en trotjänare som har använts för att bota bland annat infektioner, inflammationer (till exempel reumatism), och matsmältningsproblem.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur), gurkmeja*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

SALVIA-HONUNG är ett resultat från en vinter av lustfyllt experimenterande med de smakrika örterna från vår egen koloniträdgård. Vi ville hitta en smaksättning som är delikat och lättdrucken utan att vara fruktig. Salvians runda och fylliga smak skapar i vårt tycke en perfekt balans med den naturliga syrligheten från kombuchan. För att ge smaken lite skjuts har vi tillsatt honung. Några av de hälsofrämjande egenskaper som brukar tillskrivas salvia är att den hjälper koncentrationsförmåga och kan stoppa överdriven svettning. Dessutom sägs den kunna lindra mensvärk.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur), salvia*, honung*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

NATURELL är precis vad det låter som, kombucha rakt upp och ner utan smaksättning. Smaken från det svarta teet som är utgångspunkten för vår kombucha kan anas, ackompanjerad av en angenäm syrlighet och uppfriskande kolsyra som uppkommer naturligt genom fermenteringsprocessen. Kombucha är gott och gör gott – med låg sockerhalt och ett högt innehåll av b-vitaminer, anioxidanter och enzymer.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur).
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

SLUT FÖR 2021, TILLBAKA SOMMAR 2022

FLÄDER har använts flitigt i matlagning, både för sin smak och för sina välgörande egenskaper. Den förkristna befolkningen i Nordeuropa trodde att fläder skulle locka till sig goda husandar. Därför fanns det fläderbuskar vid nästan varje gård. I dag intresserar sig forskare framförallt för fläderns anitvirala egenskaper.

Ingredienser: kombucha (vatten, rörsocker*1, te*, kombuchakultur), färska fläderblommor.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.


Vi använder ekologiskt svart te till vår kombucha. Det är den typ av te som lämpar sig bäst för kombuchabryggning eftersom det innehåller alla näringsämnen som kombuchakulturen behöver. När kulturen mår bra producerar den hälsosam och välsmakande kombucha.

Kombuchabryggning kräver också en sockerkälla. Vi använder ekologiskt vitt socker eftersom det är en sockertyp som mikroorganismerna lätt kan använda. Man kan också använda någon annan sockerkälla – till exempel lönnsirap och brunt socker – men då kan man inte räkna med en lika jämn kvalitet på slutprodukten. Det beror på att sammansättning i dessa sockertyper varierar, och näringen är svårare för kombuchakulturen att komma åt. Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

Vi använder bruna flaskor till vår kombucha. Till skillnad från genomskinligt glas filtrerar brunt glas bort ultraviolett ljus. UV-ljus är skadligt för mikroorganismerna och med bruna flaskor kan vi skydda vår opastöriserade kombucha bättre mot UV-ljusets negativa effekter.