Vad är kombucha?

Kombucha är en kolsyrad dryck med mångtusenåriga anor som är god och nyttig på samma gång. Uppfriskande som läsk, men med låg sockerhalt, och helt fri från tillsatser.
Många dricker kombucha som ett alternativ till vin och öl. Andra dricker den för att de tycker att magen mår bra av det eller för att de upplever att det stärker deras immunförsvar. Vi själva dricker kombucha för att det är så himla gott.

Så vad är kombucha egentligen? Jo, kombucha är fermenterat te. Det tillverkas av svart te i vilket man tillsätter socker och en mikrobiell kultur (en så kallad kombuchamoder, eller volgasvamp, eller scooby… kärt barn har många namn!). Mikroorganismerna i kulturen bryter ner teet och sockret och omvandlar det till organiska syror, vitaminer och enzymer. Det är det som kallas fermentering. Resultatet blir en syrlig dryck som är rik på b-vitaminer, anioxidanter och enzymer. Innan vi fyller den på flaskor lyfter vi bort kombuchamodern och tillsätter en ekologisk smaksättning (till exempel färsk ingefära).

Eftersom Roots Kombucha inte pastöriseras finns alla nyttigheter från fermenteringsprocessen kvar när du dricker.

Lär dig att brygga din egen kombucha här!

Lär dig att starta din egen kombuchakultur här!

Kombuchans ursprung är delvis höljt i dunkel. Klart är att kombuchan kommer från Asien, där den har druckits i tusentals år. Förmodligen upptäcktes den i Kina, precis som te. Där har den hyllats som avgiftande och styrkegivande. En annan historia gör gällande att kombucha skulle ha etablerats i Japan av en koreansk läkare, Kombu, som tillredde den till kejsar Inyoko på 400-talet efter Kristus och att drycken därefter fick hans namn (cha betyder te).
Från Asien spreds kombuchan västerut via den gamla handelsled som kommit att kallas silkesvägen. Därför finns även i Ryssland en lång historia av kombuchadrickande.
I början av 1900-talet forskades det mycket om kombucha i Ryssland. Även där betraktades kombucha som ett hälsoelixir; till exempel fick ryska soldater kombucha under andra världskriget för att motverka de mag- och tarmproblem som uppstod till följd av de hårda levnadsförhållandena i armén. 1951 publicerade ‘Russian Academy of Sciences’ en populationsstudie som beskrev en ökad cancerresistens vid dagligt intag av kombucha.

De vetenskapliga studier som har gjorts på senare år är få och ofullständiga – till exempel har bara ett fåtal av dem utförts på människor. Men det finns forskning som bekräftar de hälsobefrämjande egenskaper som länge har varit kända inom folkmedicinen. Enligt en studie från 2008 har kombucha “excellenta antioxidativa egenskaper”. Att drycken innehåller antioxidanter kan förklara dess påstådda antiinflammatoriska och immunförsvarshöjande egenskaper.


Om du är intresserad av vetenskapen bakom kombucha kan du kolla in dessa vetenskapliga källor som rapporterar om kombuchas antioxidativa egenskaper, antimikrobiella egenskaper, innehåll av vitaminer och mineraler, innehåll och effekt av enzymer, och kombuchas förebyggande egenskaper. Andra vetenskapliga publikationer ger en mer övergripande sammanfattning av kombuchas hälsoeffekter. Mycket mer information om kombucha går att få tag i på nätet, men det krävs en viss skepsis gentemot vissa källor.