HISTORIEN OM ROOTS KOMBUCHA

Roots Kombucha startades av två doktorer ­– tyvärr inte riktiga doktorer, utan sådana som jobbar på universitet. Nick och Matthias träffades i Uppsala 2008 där de båda studerade vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Flera år senare flyttade de in i en lägenhet i Malmö tillsammans. I lägenheten ägnade de mycket tid åt att brygga öl, syra grönsaker och inte minst åt att tillverka kombucha, en dryck som Nick har varit ett stort fan av sedan förra årtusendet.

Under dessa hemtrevliga former spirade idén till det som skulle bli Roots Kombucha. Företaget drevs inledningsvis i mycket i liten skala, mest fokuserat på att sälja kombucha på marknader. Januari 2014 anmäldes företaget och verksamheten flyttades till ett skolkök som Nick och Matthias fick låna på helger. I början av 2015 flyttade Roots Kombucha in i dem första alldeles egna bryggerilokaler i gallerian Mitt Möllan i Malmö. Där tog utvecklingen fart på riktigt. 2016 anställdes det personal för första gången, och försäljningen gick snabbt uppåt, så att man i mitten av 2018 för första gången nådde produktionskapacitetsgränsen för lokalen. Även om teamet hittade kreativa lösningar för att kunna fortsätta utöka produktionen var det klart sedan den dagen att ett nytt och större bryggeri var nödvändigt igen. 2020 hittade Nick och Matthias äntligen den perfekta lokalen på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Efter omfattande renoveringsarbeten genomfördes flytten under hösten 2020 och sedan januari 2021 har Roots Kombucha ett nytt hem med lyxigt mycket plats och möjligheter till såväl expansion och nya kreativa idéer.

I dag säljs kombuchan inte bara i vår hemstad Malmö, utan på många andra platser. Hitta din närmaste återförsäljare här. Dessutom kan du köpa Roots Kombucha genom vår webshop.

PERSONERNA BAKOM ROOTS KOMBUCHA

Nick

Nick älskar bakterier. Han är doktor i mikrobiologi och kan berätta allt du vill veta om mikroorganismer. Om du inte är intresserad, så berättar han ändå. Nick älskar inte bara kombucha utan också allt annat som har med fermentering att göra. Självfallet syrar han grönsaker från egen odling, och surdeg som han bakar bröd av. Han är dessutom en hängiven komposterare som lägger vantarna på all kaffesump han kan komma över, på sitt jobb till exempel, för att få näringsrik jord till trädgården.

Ytterligare två saker som förtjänar att nämnas om Nick är att han
- har fått höra att han är väldigt lik Audrey Hepburn i ”Breakfast at Tiffanys”
- har varit1 bäst2 på brottning i New York State

1 Mellan februari och oktober 1999.  2 Bland gymnasieelever i 65-kilosklassen

Matthias

Matthias är doktor i typ miljö-industri-ekonomi-vetenskap, eller något sådant. I Roots Kombucha håller han hur som helst ordning på ekonomin. Det kanske låter tråkigt, men faktum är att det inte är särskilt svårt att sköta bokföringen i Roots Kombucha. Med friskt humör engagerar han sig också i massa annat som han kan hyfsat bra, såsom att designa etiketter. Roots Kombucha är skyldig Österrike ett stort tack för den arbetsmoral som landet lyckats inpränta denna lilla man.

Matthias bakar apfelstrudel som inte är av denna världen och har bott på många ställen – bland annat i London, Manchester, Wien, Bretagne och Istanbul – innan han blev ROOTad i Malmö.

Johanna

Efter sommaren 2017 bestämde vi oss för att anställa någon som skulle syssla med försäljning, kundkontakter och marknadsföring. En av ansökningarna kom från en fyrbarnsförälder (två egna, och två bonus) som tidigare arbetat med att marknadsföra golfkläder. Det är långt från golfkläder till kombucha tänkte vi, men när vi träffades förstod vi att denna coola, trevliga och välorganiserade människa nog blir bra på allt som hon tar sig för. Dessutom lärde hon oss ordet CRM-system, och det är både vi och våra kunder tacksamma för. Johanna har ett passionerat intresse för mat, hälsa och ekologi och en trädgård där det bland annat växer vansinniga mängder grönkål.

Mia

När vi våren 2019 letade efter någon med bryggerfarenhet, ordningssinne, ett personligt intresse för kombucha, hittade vi Mia. Det visade sig att vi även fick bra musiksmak på köpet. Mias spellistor gör en lång bryggningsdag ordentligt mycket roligare, inte minst för att hon alltid har någonting intressant att berätta om artisterna bakom låten. När hon inte lyssnar på musik eller går på livespelningar, seglar Mia i Öresund. Mia har både bryggt öl och tillverkad färskpressad fruktsaft i hennes tidigare yrkesliv, och många av dessa kunskaper kommer nu till nytta i vår produktion. Nu återstår bara att Mia tar med Nick och Matthias på några livespelningar och gör dem lite coolare.

Jacqueline

Om ni någonsin funderat på om spontanansökan fungerar, så är svaret ja! Jacqueline är vårt bevis på det. Det flög en blåsig dag in ett brev (elektroniskt, hade varit kul med ett kuvert och frimärke) i inkorgen. En mycket kompetent person med bakgrund inom sälj, IT och utveckling presenterade sig för oss. När vi mötte Jacqueline fann vi att bitarna föll på plats då Roots är ett företag med mångfaldiga behov, och hennes intresse och kunskap för kombucha, råvaror, miljö och analys blev det för Jacqueline att svänga rätt in i vårt team. 
Det hon gör mest är att fara och flänga för att se till att alla ska få möjlighet att dricka Roots - från vä till hö, från söder till norr. Ja, sälja opp och ner.
Hon har också trots sitt flängande andra talanger, där vi låter hennes kreativa finger arbeta. Det har hänt att våra SCOBY’s hamnat på en vägg i olika konstallationer, sågande och hamrande i trä till olika ändamål eller ett foto här och där. Det händer mycket i smedjan!
Ibland hör man Jacquelines musik på kontoret och vi undrar då om vi är ute i skogen för att dansa…