faqs
Vi får många e-postmeddelanden från er, våra kunder. Däremellan finns det också många viktiga frågor, som vi försöker svara på till er så gott vi kan. Ibland tycker vi att en fråga är speciellt relevant, och då gör vi den till en FAQ - Frequently Asked Question. Dessa lägger vi ut på sociala media, och vi samlar dem på den här sidan.
FAQ1: måste roots alltid stå kyld?
Ja. Roots of Malmö tillverkar opastöriserad kombucha. Det betyder att alla de bakterier och jäster som får fermenteringsprocessen att hända finns kvar i drycken och lever. En stor del av kombuchans positiva effekt beror på bakterierna. (Dock inte alla. Det finns andra ämnen i kombucha utöver bakterierna som är positiva.) Eftersom vi från Roots of Malmö väljer att avstår från ALLA typer av tillsatser (bl.a. konserveringsmedel) är det enda sättet att hindra bakterierna från att fortsätta fermenteringsprocessen att kyla flaskan. Ju kallare det blir, desto mindre är bakteriernas aktivitetsnivå. Lagras en flaska Roots Kombucha i rumstemperatur byggs det sakta men säkert upp mer och mer kolsyra. Till slut blir det övertryck i flaskan som leder till att flaskan bubblar över när man öppnar den. Det är alltså viktigt att alltid förvara våra flaskor kylda. Obs! Fermenteringsprocessen i kombucha är en långsam process och det tar flera dagar innan det börjar byggas upp för mycket kolsyra. Att ha en flaska stå i rumstemperatur i några timmar går utan problem.
FAQ2: VARFÖR INNEHÅLLER ROOTS KOMBUCHAS FLASKOR EN LITEN GELÉKLUMP?
Klumpen består av samma bakterier som man använder för att fermentera te till kombucha. Före flasktappning filtrerar vi bort alla fasta delar av kombuchakulturen. Vi pastöriserar inte vår kombucha. Därför kan vi kolsyresätta genom naturlig flaskfermentering (dvs, flaskan får stå i rumstemperatur några dagar efter tappning). I och med detta har bakterierna tid att hitta varandra igen och bygga upp en ny scoby (scoby = symbiotic culture of bacteria and yeast). Eftersom kombucha-bakterier lever i symbios mår de bra av att klumpa ihop sig. Detta sker med hjälp av en bakteriestam som heter Gluconacetobacter vilken tillverkar cellulosa som leder till 'klumpen' i flaskan. Den klumpen är alltså ett koncentrat av nyttiga bakterier. Med andra ord: om du hittar en klump i ditt glas - GRATTIS! Du mår bara bra av att svälja den.
FaQ3: VARFÖR VARIERAR SMAKEN AV ROOTS KOMBUCHA?
Vi tillverkar vår kombucha helt utan tillsatser, koncentrat eller konserveringsmedel. ALLT i tillverkningsprocessen sker naturligt - från fermentering till smaksättning och kolsyrning. Vi tycker det är viktigt att du som köper en flaska Roots Kombucha får 100% kombucha, och inte koncentrat utspätt med vatten eller te. Vi tycker också att det är en självklarhet att du som köper en flaska med ingefärssmak kan lita på att smaken kommer från riktig ingefära, och bara riktig ingefära. Denna ansats är viktig för oss, men också en stor utmaning. Vi måste konstant övervaka processen och lära oss på nytt hur bakterierna fungerar för varje ny smak som vi introducerar, eftersom smaksättningarna påverkar bakterierna på olika sätt. Vi har blivit rätt bra på detta, men kan aldrig förhindra viss variation. Vi hoppas att våra kunder uppskattar vår produkt för dess naturlighet, och kan förlåta små variationer i slutprodukten!
FAQ4: VARFÖR SLUTAR NI TILLVERKA MIN FAVORITSMAK?
Vi på Roots of Malmö lägger mycket tid på att utveckla nya smaker. Vårt intresse går mycket längre än att hitta smaker som säljer bra. Vi fascineras av spännande kombinationer och kombuchan ger oändliga möjligheter till nya smakupplevelser. Men vi kan inte tillverka hur många smaker som helst samtidigt - helt enkelt eftersom det skulle påverka kvalitén. Vi är fortfarande ett litet bryggeri, och varje smak som vi jobbar med kräver noggranna kontroller och stort fokus från vår sida. För att kunna börja med en ny smak måste vi därför inland sluta med en annan.
FAQ5: VAD BETYDER ORDET FERMENTERING?
När vi beskriver kombucha som fermenterat te får vi ofta frågan vad ordet fermentering betyder? I matlagningssammanhang är fermentering när mikroorganismer förändrar matens egenskaper, till exempel genom att bryta ner kolhydrater. Mikroorganismer, det är såväl bakterier som svampar. På svenska kallas fermentering ibland också för jäsning, men det stämmer inte helt. Jäsning är när jäst gör kolhydrater till alkohol och kolsyra. Syrning är när bakterier gör kolhydrater till organiska syror och kolsyra. Fermentering sker överallt och människor har lärt sig att använda fermentering för att göra mat mer hållbar, mer hälsosam, och godare. Bland annat är följande mat fermenterad: surkål, ost, bröd, öl, vin, yoghurt, te, kaffe, crème fraiche, soja, kefir, kimchi, surströmming, tempeh ... och kombucha, så klart. I vetenskapliga sammanhang används ordet fermentering enbart om sådana nedbrytningsprocesser som sker utan tillgång till syre.
FAQ6: VAD MENAR NI MED ATT NI BARA ANVÄNDER 'BOTANISKA' INGREDIENSER?
Växters användningsområden har i alla tider intresserat människan. Vilken nytta kan en växt göra? Hur smaker olika växtdelar? Det är frågor som även vi på Roots Kombucha tycker är oerhört intressanta. Vi älskar att smaksätta med alla möjliga växter och växtdelar för att skapa skillnader i smak och effekt. Ibland måste man torka, ibland måste man frysa, och ibland måste man koka, javisst - men vi vill ändå hålla oss till äkta råvaror. Självklart är färgämnen, stabiliseringsämnen och artificiella smakämnen bannlysta i vår dryck. Men vi undviker även koncentrat och extrakt, dels för att framställningen av dessa inte sällan sker med inblandning av oaptitliga kemikalier, men också för att växter innehåller så mycket mer smaknyanser och aktiva substanser än vad man kan utvinna som extrakt. Vi håller oss helt enkelt till hela växtdelar - eller som vi brukar kalla det: ÄKTA BOTANISKA INGREDIENSER.
FAQ7: FINNS DET KOFFEIN I KOMBUCHA?
Ja, det finns koffein i kombucha. Dock är koffeinhalten mycket låg. Ungefär ¾ av koffeinet som finns i svart te bryts ner under fermenteringsprocessen. Den slutliga koffeinhalten ligger mellan 10-20 mg per flaska, mycket lägre än i till exempel grönt te och lägre än de flesta människor kan känna av, också de som är särskilt känsliga mot koffein. Dessutom innehåller kombucha polyfenoler och l-theonine vilka båda motverkar effekterna av koffein.
FAQ8: VARFÖR ANVÄNDER NI BRUNA FLASKOR?
Till skillnad från genomskinligt glas filtrerar brunt glas bort ultraviolett ljus. UV-ljus är skadligt för mikroorganismerna och med bruna flaskor kan vi skydda vår opastöriserade kombucha bättre mot UV-ljusets negativa effekter.
FAq9: KAN JAG STARTA EN KOMBUCHAKULTUR FRÅN EN FLASKA KOMBUCHA?
Ja! Du kan starta en kombuchakultur från en flaska äkta kombucha. Vad menar vi med “äkta”? Jo:
• Opastöriserad: Kombuchan får inte ha blivit upphettad för att döda mikrober.
• Ofiltrerad: Kombuchan får inte ha blivit mikrofiltrerad för att få bort jäst och bakterier.
• Helbryggt, “Whole-brewed”: All vätska måste ha gått igenom hela bryggnings-/fermenteringsprocessen. Se upp med kombuchasorter som består av koncentrat som har spätts ut med vatten.
Vi på Roots vet att det funkar bra att starta en kombuchakultur med vår kombucha. Vi har hjälpt folk att börja brygga egen kombucha från vår produkt i flera år. Om du vill ha mer detaljerade instruktioner, kolla in videon och instruktionerna på vår hemsida! Om du vill nörda ner dig i varför det funkar att brygga kombucha av fin kvalitet från en kultur som odlats upp från en äkta kombucha som du köpt i affären – läs vår bloggpost!
FAq10: Kan jag dricka kombucha om jag är gravid?
Det finns riktlinjer i Sverige att gravida kvinnor ska undvika råa eller opastöriserade produkter, men att kombucha är opastöriserad (rå) är oväsentligt för gravida. Att man ska undvika opastöriserade mejeriprodukter beror på att sådana kan innehålla listeria-bakterier. På grund av kombucha's låga pH (under 4) är risken för dessa potentiella risk-bakterier (listeria, salmonella, clostridium, E. coli.....) i princip noll.
Äkta kombucha innehåller alltid lite alkohol som är en restprodukt i fermenteringsprocessen. Samma sak gäller många andra fermenterade produkter, till exempel filmjölk. Svenska myndigheter betraktar alkoholmängder under 1,2 procent som alkoholfria. Vår kombucha innehåller under en procent alkohol.
Kombucha, baserad på te, har också koffein. En flaska Roots kombucha innehåller circa 25 mg, vilket är ungefär samma mängd koffein som finns i en vanlig kopp grön te, och ungefär en fjärdedel så mycket som finns i en kopp kaffe.
Det är upp till var och en vad man känner sig bekväm med att dricka som gravid - vi vill ogärna ge ett rakt "ja" eller "nej"-svar utan föredrar att presentera fakta.
OBS! Ovanstående uppgifter (om alkoholhalt, pH, eller koffein) gäller just vår kombucha. Hos andra fabrikat, och hos hemmabryggare, kan den givetvis vara annorlunda.