FLÄDER har använts flitigt i matlagning, både för sin smak och för sina välgörande egenskaper. Den förkristna befolkningen i Nordeuropa trodde att fläder skulle locka till sig goda husandar. Därför fanns det fläderbuskar vid nästan varje gård. I dag intresserar sig forskare bland annat för fläderns höga innehåll av antioxidanter.

Vår fläderkombucha tillverkar vi endast när fläderblommorna finns tillgängliga i vårt närområde.Vi hoppar på cyklarna och beger oss ut i naturen för att plocka så mycket som vi kan få tag på. Till varje flaska går det åt ungefär en halv klase färska blommor och några nypor torkade, så vi behöver många kilo. När vi plockar pratar Nick (den blonde i duon som startade Roots) alltid om sin mormor, som har inspirerat flera av Roots smaksättningar. För henne var flädern helig – med blommor som gav saft, bär som gav sylt, och så är ju trädet i sig så fint också, brukade hon påpeka.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, färsk fläderblom, torkad fläderblom*
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

HUMLE har odlats i Europa ända sedan 700-talet och associeras oftast med öl. Humleblomman började användas i öl både för smakens och hållbarhetens skull. En gång i tiden var humle bara ett av många bitterämnen som användes vid ölbryggning, och det sägs att den blev dominerande på grund av sina lugnande egenskaper som ska ha hjälpt kungligheterna att hålla det supande folket i schack. Listigt ju! Vi på Roots har också en baktanke: att få inbitna öldrickare att våga testa kombucha. Humle har ett stort smakspektrum som kombuchan är jättebra på att framhäva. Vi använder Wakatu-humle, med en blommig citrusliknande karaktär.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, Wakatu-humle*
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

I denna kombucha förenar vi HALLON och CITRONTIMJAN. Hallonen, som tillhör familjen rosväxter, ger kombuchan deras sötma. Vi använder den C-vitaminrika frukten, men även bladen går att använda, till exempel i te. Citrontimjan bidrar med uppfriskande syrlighet. Örten har använts både som läkeväxt, som en naturlig deodorant, och som smaksättare i tusentals år. Romarna, egyptierna och grekerna - alla använde den för många olika ändamål. Som att smaksätta mat eller för att stimulera god sömn. Till och med balsamering användes den till (dessa galna egyptier balsamerade ju allting). Citrontimjan är en distinkt art, beskriven i skrift redan 1811. Vi tycker att den har en unik smak som ger en perfekt motvikt till hallonens lyxiga sötma.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, färska hallon*, torkad citrontimjan*
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

INGEFÄRA är den smaksättning som de flesta av våra kunder fastnar för först. Ingefära är en rot, ursprungligen av kinesiskt ursprung, som i dag odlas i alla tropiska regioner. Den har länge används i traditionell kinesisk medicin, men frågan är om det någonsin har varit så inne med ingefära som det är just nu. Inte så konstigt, eftersom det finns goda belägg för att ingefära hjälper mot en rad olika åkommor. Huvudvärk, muskelsmärta och högt blodtryck är några av dem. Vi från Roots Kombucha använder färsk ekologisk ingefära som fermenteras med vår kombucha i flera dagar innan vi silar av den.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, färsk ingefära*
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

GURKMEJA är ett ord som många associerar med ett torrt gult pulver med bitter smak.  Till vår kombucha använder vi dock den färska varianten av gurkmeja. Denna sydindiska rot har en rysligt god och helt unik smak. Vissa tycker att smaken av vår gurkmejakombucha påminner om fläder, andra om svarta vinbär. Det är dock själva gurkmejaroten som utvecklar alla dessa smaknyanser i kombuchan. Det forskas just nu intensivt om de medicinska egenskaperna hos gurkmeja och dess aktiva substans kurkumin, bland annat inom cancerforskningen, och i traditionell indisk medicin är gurkmeja en trotjänare som har använts för att bota bland annat infektioner, inflammationer (till exempel reumatism), och matsmältningsproblem.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, färsk gurkmeja*
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

SALVIA-HONUNG är ett resultat från en vinter av lustfyllt experimenterande med de smakrika örterna från vår egen koloniträdgård. Vi ville hitta en smaksättning som är delikat och lättdrucken utan att vara fruktig. Salvians runda och fylliga smak skapar i vårt tycke en perfekt balans med den naturliga syrligheten från kombuchan. För att ge smaken lite skjuts har vi tillsatt honung. Några av de hälsofrämjande egenskaper som brukar tillskrivas salvia är att den hjälper koncentrationsförmåga och kan stoppa överdriven svettning. Dessutom sägs den kunna lindra mensvärk.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, salvia*, honung*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

NATURELL är precis vad det låter som, kombucha rakt upp och ner utan smaksättning. Smaken från det svarta teet som är utgångspunkten för vår kombucha kan anas, ackompanjerad av en angenäm syrlighet och uppfriskande kolsyra som uppkommer naturligt genom fermenteringsprocessen. Kombucha är gott och gör gott – med låg sockerhalt och ett högt innehåll av b-vitaminer, anioxidanter och enzymer.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.


Vi använder ekologiskt svart te till vår kombucha. Det är den typ av te som lämpar sig bäst för kombuchabryggning eftersom det innehåller alla näringsämnen som kombuchakulturen behöver. När kulturen mår bra producerar den hälsosam och välsmakande kombucha.

Kombuchabryggning kräver också en sockerkälla. Vi använder ekologiskt vitt socker eftersom det är en sockertyp som mikroorganismerna lätt kan använda. Man kan också använda någon annan sockerkälla – till exempel lönnsirap och brunt socker – men då kan man inte räkna med en lika jämn kvalitet på slutprodukten. Det beror på att sammansättning i dessa sockertyper varierar, och näringen är svårare för kombuchakulturen att komma åt. Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

Vi använder bruna flaskor till vår kombucha. Till skillnad från genomskinligt glas filtrerar brunt glas bort ultraviolett ljus. UV-ljus är skadligt för mikroorganismerna och med bruna flaskor kan vi skydda vår opastöriserade kombucha bättre mot UV-ljusets negativa effekter.