CITRONVERBENA kommer ursprungligen från Sydamerika, och på latinska heter den Aloysia Citrodora. Vi tycker att örtens milda och angenäma citronsmak passar fint med kombuchans friska syrlighet. I Sydamerika använde den infödda befolkningen citronverbena mot andningsrelaterade sjukdomar. Citronverbena har också använts mot stressrelaterade symptom, såsom magsår. Bladen vi använder kommer från en ekologisk odling utanför Malmö.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, citronverbena*
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

ÄLGGRÄS eller älgört är en vit blomma med lång stjälk som trivs i sanka marker. Den gör gott, smakar gott och doftar ljuvligt, och människor har dragit nytta av den i årtusenden. Den spreds över golven inför högtider och dracks som te mot smärta och feber. Den har ett naturligt innehåll av salicylsyra, som också finns i flera värktabletter. Kelterna betraktade älgörten som helig. De enda som aldrig har låtit sig impas av den är älgarna. Växtens namn är troligtvis en förvanskning av ordet ölgräs, som den kallats eftersom den är en ypperlig smaksättning i öl (och kombucha). Älggräsblommorna och –bladen som smaksätter kombuchan i denna flaska plockade vi i skånska och småländska skogar sommaren 2017.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, färsk älggräs
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

INGEFÄRA är den smaksättning som de flesta av våra kunder fastnar för först. Ingefära är en rot, ursprungligen av kinesiskt ursprung, som i dag odlas i alla tropiska regioner. Den har länge används i traditionell kinesisk medicin, men frågan är om det någonsin har varit så inne med ingefära som det är just nu. Inte så konstigt, eftersom det finns goda belägg för att ingefära hjälper mot en rad olika åkommor. Huvudvärk, muskelsmärta och högt blodtryck är några av dem. Vi från Roots Kombucha använder färsk ekologisk ingefära som fermenteras med vår kombucha i flera dagar innan vi silar av den.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, färsk ingefära*
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

GURKMEJA är ett ord som många associerar med ett torrt gult pulver med bitter smak.  Till vår kombucha använder vi dock den färska varianten av gurkmeja. Denna sydindiska rot har en rysligt god och helt unik smak. Vissa tycker att smaken av vår gurkmejakombucha påminner om fläder, andra om svarta vinbär. Det är dock själva gurkmejaroten som utvecklar alla dessa smaknyanser i kombuchan. Det forskas just nu intensivt om de medicinska egenskaperna hos gurkmeja och dess aktiva substans kurkumin, bland annat inom cancerforskningen, och i traditionell indisk medicin är gurkmeja en trotjänare som har använts för att bota bland annat infektioner, inflammationer (till exempel reumatism), och matsmältningsproblem.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, färsk gurkmeja*
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

SALVIA-HONUNG är ett resultat från en vinter av lustfyllt experimenterande med de smakrika örterna från vår egen koloniträdgård. Vi ville hitta en smaksättning som är delikat och lättdrucken utan att vara fruktig. Salvians runda och fylliga smak skapar i vårt tycke en perfekt balans med den naturliga syrligheten från kombuchan. För att ge smaken lite skjuts har vi tillsatt honung. Några av de hälsofrämjande egenskaper som brukar tillskrivas salvia är att den hjälper koncentrationsförmåga och kan stoppa överdriven svettning. Dessutom sägs den kunna lindra mensvärk.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, salvia*, honung*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

KAFFET i denna kombucha kommer från Söderberg & Sara kafferosteri i Örum på Österlen som Per Söderberg och Tilde Möller driver vid sidan av sitt surdegsbageri. Vi har använt Kayon Mountain, ett ekologiskt, soltorkat kaffe från Etiopien. Kaffebönorna har fått ligga och dra i den syrliga, uppfriskande kombuchan och avge sin läckra smak utan att någonsin blir uppvärmda. Som coldbrew med bubblor - perfekt för en varm sommardag!

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1, kaffebönor*.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken  är låg.

 

NATURELL är precis vad det låter som, kombucha rakt upp och ner utan smaksättning. Smaken från det svarta teet som är utgångspunkten för vår kombucha kan anas, ackompanjerad av en angenäm syrlighet och uppfriskande kolsyra som uppkommer naturligt genom fermenteringsprocessen. Kombucha är gott och gör gott – med låg sockerhalt och ett högt innehåll av b-vitaminer, anioxidanter och enzymer.

Ingredienser: kombuchakultur, svart te*, socker*1.
*Från ekologisk odling. 1Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.


Vi använder ekologiskt svart te till vår kombucha. Det är den typ av te som lämpar sig bäst för kombuchabryggning eftersom det innehåller alla näringsämnen som kombuchakulturen behöver. När kulturen mår bra producerar den hälsosam och välsmakande kombucha.

Kombuchabryggning kräver också en sockerkälla. Vi använder ekologiskt vitt socker eftersom det är en sockertyp som mikroorganismerna lätt kan använda. Man kan också använda någon annan sockerkälla – till exempel lönnsirap och brunt socker – men då kan man inte räkna med en lika jämn kvalitet på slutprodukten. Det beror på att sammansättning i dessa sockertyper varierar, och näringen är svårare för kombuchakulturen att komma åt. Sockret fungerar som näring till mikroorganismerna men den slutliga sockerhalten i drycken är låg.

Vi använder bruna flaskor till vår kombucha. Till skillnad från genomskinligt glas filtrerar brunt glas bort ultraviolett ljus. UV-ljus är skadligt för mikroorganismerna och med bruna flaskor kan vi skydda vår opastöriserade kombucha bättre mot UV-ljusets negativa effekter.