HISTORIEN OM ROOTS KOMBUCHA

Roots Kombucha startades av två doktorer ­– tyvärr inte riktiga doktorer, utan sådana som jobbar på universitet. Nick och Matthias träffades i Uppsala 2008 där de båda studerade vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Flera år senare flyttade de in i en lägenhet i Malmö tillsammans. I lägenheten ägnade de mycket tid åt att brygga öl, syra grönsaker och inte minst åt att tillverka kombucha, en dryck som Nick har varit ett stort fan av sedan förra årtusendet.

Under dessa hemtrevliga former spirade idén till det som skulle bli Roots Kombucha. Företaget drevs inledningsvis i mycket i liten skala, mest fokuserat på att sälja kombucha på marknader. I början av 2015 flyttade Roots Kombucha in i de nuvarande bryggerilokalerna i gallerian Mitt Möllan i Malmö. I dag säljs kombuchan inte bara i vår hemstad Malmö, utan på många andra platser. Hitta din närmaste återförsäljare här.

 

PERSONERNA BAKOM ROOTS KOMBUCHA

Nick

Nick älskar bakterier. Han är doktor i mikrobiologi och kan berätta allt du vill veta om mikroorganismer. Om du inte är intresserad, så berättar han ändå. Nick älskar inte bara kombucha utan också allt annat som har med fermentering att göra. Självfallet syrar han grönsaker från egen odling, och surdeg som han bakar bröd av. Han är dessutom en hängiven komposterare som lägger vantarna på all kaffesump han kan komma över, på sitt jobb till exempel, för att få näringsrik jord till trädgården.

Ytterligare två saker som förtjänar att nämnas om Nick är att han
- har fått höra att han är väldigt lik Audrey Hepburn i ”Breakfast at Tiffanys”
- har varit1 bäst2 på brottning i New York State

1 Mellan februari och oktober 1999.  2 Bland gymnasieelever i 65-kilosklassen


Matthias

Matthias är doktor i typ miljö-industri-ekonomi-vetenskap, eller något sådant. I Roots Kombucha håller han hur som helst ordning på ekonomin. Det kanske låter tråkigt, men faktum är att det inte är särskilt svårt att sköta bokföringen i Roots Kombucha. Med friskt humör engagerar han sig också i massa annat som han kan hyfsat bra, såsom att designa etiketter. Roots Kombucha är skyldig Österrike ett stort tack för den arbetsmoral som landet lyckats inpränta denna lilla man.

Matthias bakar apfelstrudel som inte är av denna världen och har bott på många ställen – bland annat i London, Manchester, Wien, Bretagne och Istanbul – innan han blev ROOTad i Malmö.


Elin

När Nick och Matthias tog sina första stapplande steg som företagare fanns Nicks fru Elin hela tiden med i bakgrunden och hindrade deras osannolika stavfel och dåliga skämt från att nå kunderna. För två utlänningar som startar företag ihop är sådan hjälp värdefull. Med tiden fick hon en allt mer aktiv roll i företaget. Elin är i grunden journalist. I Roots of Malmö ägnar hon sig främst åt kommunikation och marknadsföring.


Johannes

Roots Kombuchas partnerskap med Johannes följde en lång romans. Johannes hörde av sig för några år sedan för att tigga till sig en scoby. Efteråt höll vi sporadisk kontakt för att snacka fermenteringsgrejer och kombucharecept. Våren 2016, då Roots behövde fler händer, friade vi till honom, och han svarade ja.

Johannes förkärlek till fermentering har lett till galna experiment. (Nej, Johannes, vi kommer inte börja med Cola-kombucha… inte just nu i alla fall.) Av flera skäl ser vi rekryteringen av Johannes som en investering i företagets framtid. Förr eller senare kommer lådcykeln inte att räcka till – och Johannes har minsann lastbilskörkort.


Omar

Omar flydde kriget i Syrien. Hans långa resa gick genom Jordanien, Egypten, Libyen, Italien, Österrike, Tyskland och Danmark innan han slutligen nådde Sverige. Här korsades hans vägar med Roots Kombuchas. Vi blev genast hänförda av denne genialiske unge man, och sedan dess strömmar syrisk radioteater från högtalarna i bryggeriet. Det är nämligen det som Omar helst lyssnar till medan han arbetar.

I Syrien och Jordanien jobbade Omar med maskiner från ett annat skånskt företag som heter Tetra Pak. Han är kreativ och uppmärksam och tar tag i saker utan att man behöver be honom. Dessa egenskaper gör honom väldigt värdefull för oss.


Basel

Basel är också från Syrien, och precis som Omar flydde han kriget i Syrien. Basel kom hit med sina föräldrar och syskon, och att se hur han anstränger sig för att se till att alla hans familjemedlemmar mår bra och lyckas i Sverige är hjärtevärmande. På Roots Kombucha ägnar han sig med frenetisk energi åt alla möjliga bryggerisysslor och styr "Kombuch-o-mobilen" (vår lådcykel) med leveranser genom Malmös gator – samtidigt som hans vänstra hjärnhalva går på högvarv. Basel har en enastående språkkänsla och en stor vetgirighet kring svenska språkets ord och grammatik. Ingen detalj är för liten för Basels språkintresse.  Tyvärr måste vi nog erkänna att hans frågor är intelligentare än våra svar.


Johanna

Efter sommaren 2017 bestämde vi oss för att anställa någon som skulle syssla med försäljning, kundkontakter och marknadsföring. En av ansökningarna kom från en fyrbarnsförälder (två egna, och två bonus) som tidigare arbetat med att marknadsföra golfkläder. Det är långt från golfkläder till kombucha tänkte vi, men när vi träffades förstod vi att denna coola, trevliga och välorganiserade människa nog blir bra på allt som hon tar sig för. Dessutom lärde hon oss ordet CRM-system, och det är både vi och våra kunder tacksamma för. Johanna har ett passionerat intresse för mat, hälsa och ekologi och en trädgård där det bland annat växer vansinniga mängder grönkål.